Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης. Ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα, άρθρα, ακόμα και το ChatGPT είναι διαθέσιμα για να μας ενημερώσουν για τα επαγγέλματα. Κι όμως, ο προβληματισμός γύρω από τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών μας παραμένει.
Ο λόγος; Γιατί η επιλογή σπουδών δεν είναι απλά θέμα πληροφόρησης. Οι έφηβοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν επειδή:
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απλά μια λίστα με σχολές και επαγγέλματα. Είναι μια διαδικασία που βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις δυνατότητές τους, να συνδέσουν τα ενδιαφέροντά τους με τις επιλογές που έχουν και να πάρουν μια συνειδητή απόφαση για το μέλλον τους.
Στις συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού ο σύμβουλος συναντά μαθητές με διαφορετικά προφίλ, όπως τον αναποφάσιστο, τον πολυδιάστατο, το καλλιτεχνικό παιδί, την αθλήτρια με ελάχιστο χρόνο… Παρότι το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες, όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: η ανάγκη για καθοδήγηση για να ανακαλύψουν τι πραγματικά τους ταιριάζει.
Γιατί επαγγελματικά ευτυχισμένος δεν είναι εκείνος που επιλέγει με βάση τη ζήτηση της αγοράς, αλλά εκείνος που σπουδάζει κάτι που του αρέσει, τον ενδιαφέρει και του ταιριάζει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για μια επιτυχημένη επιλογή σπουδών.