facebook
 
Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021

Συνέντευξη με έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας / Σεσίλια Τσιούμα

Συνέντευξη με έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας / Σεσίλια Τσιούμα

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουν τους φετινούς υποψήφιους των Πανελλαδικών;

Γιατί να κάνω συμβουλευτική;

Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;


Η αγωνία και το άγχος για τη σωστή επιλογή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Οι δυσκολίες στην απόφαση, οι «προτροπές» φίλων και γνωστών, τα «θέλω» και τα «πρέπει».

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο, φτάνοντας στο κατώφλι των πανελλαδικών εξετάσεων αντιμετωπίζουν πάντα το ίδιο ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνω»;


Η Σεσίλια Τσιούμα, σύμβουλος σπουδών της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας απαντά σε όλα όσα θα ήθελε να γνωρίζει ένας υποψήφιος για τις φετινές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις και γιατί πλέον ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για έναν μαθητή Λυκείου. Η ίδια ως μέλος του μεγαλύτερου ομίλου Συμβούλων Σπουδών στην Ελλάδα εξηγεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ένας μαθητής και η οικογένεια του:

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που περιμένουν τους φετινούς υποψήφιους των Πανελλαδικών 2022;

Φέτος οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν Μηχανογραφικό δυο φάσεων. Στην πρώτη φάση θα πρέπει να επιλέξουν έναν καθορισμένο αριθμό σχολών και σε περίπτωση που δεν εισαχθούν σε κάποια από αυτές θα μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου ένα δεύτερο μηχανογραφικό. Να θυμίσουμε ότι και φέτος θα ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα είναι η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να πληρείται για να δηλώσει ένας υποψήφιος τα τμήματα που θέλει. Επίσης και φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του Παράλληλου Μηχανογραφικού για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης θα έχουμε και 4 Νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

ΙΚΑΡΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ

ΙΚΑΡΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΙΚΑΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ και

ΙΚΑΡΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε και αλλαγές στην κατάταξη σχολών στα Επιστημονικά πεδία:

Το νέο Τμήμα Ικάρων – Μετεωρολόγων, προστίθεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το νέο Τμήμα Ικάρων – Έρευνας Πληροφορικής , προστίθεται στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα νέα Τμήματα Ικάρων – Διοικητικών και Ικάρων – Εφοδιαστών , προστίθενται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προστίθεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο εκτός από το 2ο.

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ προστίθεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτός από το 3ο και 4ο.

Το Τμήμα  Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προστίθεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτός από το 4ο.

Επίσης οι φετινοί υποψήφιοι θα εξεταστούν μόνο στα Λατινικά και όχι στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Για όποιον επιθυμεί τώρα την εισαγωγή του στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα ισχύει η εξέταση μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο»

Συντελεστές βαρύτητας

Φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που γνωρίζαμε ως τώρα!

Κάθε ΑΕΙ θα καθορίζει τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα με αποτελέσματα ένας μαθητής να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε σχολή.

Για όλες τις στρατιωτικές σχολές, τις υπηρεσίας ασφαλείας, ΑΕΝ & ΑΣΤΕ έχουν καθοριστεί ήδη οι συντελεστές βαρύτητας.

Προκαταρκτικές Εξετάσεις Στρατιωτικών Σχολών & Σωμάτων Ασφαλείας

Αναμένεται φέτος οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από ότι τα προηγούμενα έτη. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι θα προτείνετε σε ένα μαθητή/τρια, γιατί να κάνει συμβουλευτική, που θα τον βοηθήσει;

Θα σας αναφέρω μόλις τρεις από τους πολλούς λόγους που σκέφτομαι.

Τα παιδιά και οι γονείς τους από πολύ μικρή ηλικία καλούνται να κάνουν πολύ σημαντικές επιλογές για την ζωή τους. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί Γ’ Γυμνασίου να πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του χρόνου.  Ένας παιδί Α λυκείου ΓΕΛ καλείται να αποφασίσει τι κατεύθυνση να ακολουθήσει ανθρωπιστικών ή θετικών επιστημών. Πιο απλά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξει ένα παιδί και πρέπει να ξέρει ποιες εναλλακτικές διαδρομές του ανοίγονται κάθε φορά από την κάθε επιλογή του.

Επίσης για να  κάνεις μια σωστή επιλογή πρέπει να έχεις πολύ καλή αυτογνωσία, να γνωρίζεις τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητας σου, να γνωρίζεις τα ενδιαφέροντα σου, τα κίνητρα σου αλλά και πώς αυτά ιεραρχούνται. Ένας σύμβουλος με την βοήθεια των ψυχομετρικών τεστ  θα βοηθήσει ένα παιδί να εξερευνήσει ποια στοιχεία της προσωπικότητας του τον βοηθούν να φτάσει τους στόχους του αλλά και ποια τον απομακρύνουν από αυτούς.

Τέλος Χρειάζεται πολύ καλή γνώση της αγοράς εργασίας καθώς και τον επαγγελμάτων του μέλλοντος. Ένας σύμβουλος θα τα αναλύσει και θα βοηθήσει έναν μαθητή στο να αποφασίσει από ποιες πρώτες σπουδές πρέπει να ξεκινήσει αλλά και ποια σημαντικά εφόδια πρέπει να αποκτήσει που θα του χρειαστούν μελλοντικά.

Πάνω σε αυτό που αναφέρετε για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, το οποίο έχει και μεγάλο ενδιαφέρον – έχετε να πείτε κάποιες προτάσεις σε παιδιά και γονείς πάνω σε αυτά;

Η αγορά εργασίας αλλάζει ραγδαία. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, ο γρήγορος ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών, εξ αποστάσεως εργασία και πολλά άλλα νέα δεδομένα αλλάζουν εντελώς τα συστήματα, τις διαδικασίες, την μορφή εργασίας των εργαζομένων στην παραγωγή καθώς και το είδος των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων αλλά και των γνώσεων που απαιτούνται από αυτούς. Σταδιακά διαμορφώνεται μια νέα κατηγορία επαγγελμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται από τον χάρτη της αγοράς εργασίας κάποια άλλα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρείας και σε κρατικές δομές έχουν οδηγήσει στην ανάγκη νέων επαγγελμάτων όπως artificial intelligence & machine learning Specialists

Οι εφαρμοσμένες γνώσεις μηχανικής και επιστήμης υπολογιστών έχουν οδηγήσει εδώ και κάποια χρόνιά στη χρήση ρομποτ στη βιομηχανική παραγωγή καθώς και στις υπηρεσίες με ειδικότητες όπως robotics Engineers ή Internet of Things Specialists να ναι πλέον απαραίτητες.

Το σημαντικό ωστόσο είναι τα παιδιά αποφασίσουν από ποιες σπουδές θέλουν να ξεκινήσουν και έχοντας γνώση της αγοράς εργασίας αλλά και των επαγγελμάτων του μέλλοντος να δουν ποιες δεξιότητες και ικανότητες και γνώσεις πρέπει σταδιακά να αποκτήσουν.

Πηγή: larissapress.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.